wtorek, 21 grudnia 2010

Kaszoblina nęci bryl

Kudłata pcha wózek w supermarkecie. Mijając półkę z książkami kucharskimi gwałtownie hamuje kątem oka dostrzegając błyszczącą okładkę. Drżącą ręką zdejmuje z półki "Złotą Księgę Czekolady" i z zapartym tchem przegląda słodkie przepisy. Czekoladowe płatki z migdałami. Ciągliwe pikantne ciastka czekoladowe. Pałeczki w czarno-białej polewie. Czekoladowe frappe. Mrożona czekolada. Kudłata wyobraźnia tapla się namiętnie w ziarnach kakaowca.

Utrwalony na elektronicznej kliszy wysokiej rozdzielczości aparatu (jak na możliwości jednokomórkowca oczywiście) przepis spoczywa na kuchennym stole. Spoczywa to określenie nieco nad wyrost, bowiem Pastitsio przepada za drzewami. W szczególności sprowadzonymi do płaskiego poziomu szeleszczącej kartki papieru. Trąca kartkę łapką i zafascynowany obserwuje jej lot w kierunku podłogi. Chwila oczekiwania aż Kudłata podniesie kartkę i można sprawdzić, czy kolejny lot będzie podobny do poprzedniego.
- Sio, Pastitsio! 

W małej miseczce wymieszaj mąkę, kakao i sól - Zrobione!
W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką całe jajko i białko z drugiego. Dodaj stopniowo przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką oraz masło ciągle mieszając - Też zrobione!
Odmierzaj porcje wielkości łyżki stołowej i nakładaj na blachę w odległości 5 cm od siebie. Elegancko ułożone placki przypominają barwą i konsystencją asfaltowe kleksy, dlatego Kudłata poświęca im chwilę podejrzliwości.
Rozprowadź je łyżką na cienkie płatki i posyp migdałami. Wstaw do pieca i piecz przez 8 minut aż stwardnieją brzegi. Niecierpliwie wpatrując się w kakaowy eksperyment przez rozgrzaną szybkę Kudłata liczy osiem razy do sześćdziesięciu. Jeden, jeden, jeden ... Już!
Natychmiast po wyjęciu z pieca zdejmij płatki szpatułką z blachy i delikatnie przesuń po nich wałek, by uzyskać efektowne wgięcie. Przypinając w myślach wirtualną żółtą karteczkę by powtórzyć w biurze dowcip z wałkiem w nieco innym kontekście, Kudłata ślepo wykonuje kolejne kroki przepisu. Jednak kakaowe płatki pod wpływem nacisku wałka pękają zamiast elegancko wyginać się. Co jest? Jeden mały kęs uzmysławia Kudłatej dwie kwestie. Placki nie tylko wyglądają jak asfaltowe. Ale i tak smakują. A przepisów, nawet tych pozłacanych, nie należy traktować dosłownie. Dokładna inspekcja wykazała, że wśród składników wymieniony był jeszcze cukier. Najwyraźniej autor postanowił obniżyć kaloryczność ciastek pomijając go w dalszej części przepisu ...

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz